Πως να μειώσετε τα έξοδα του γάμου σας

Η στιγμή που περιμένατε έφτασε, μετά την πρόταση γάμου και το «δέχομαι» σειρά έχει η οργάνωση του γάμου σας. Ένας γάμος δεν πρέπει να είναι μια ακριβή υπόθεση, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να μειώσετε τα έξοδα του γάμου σας χωρίς να περιορίζετε αυτά που έχετε φανταστεί για αυτή την ημέρα, το μόνο που χρειάζεται είναι σωστή οργάνωση. Ας δούμε λοιπόν μαζί πως να μειώσετε τα έξοδα του γάμου σας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε το πόσο κοστίζει ένας γάμος.

Ένας γάμος εκτός από μια συναισθηματική επένδυση είναι και οικονομική. Ως φωτογράφοι γάμου με αρκετά χρόνια εμπειρία έχουμε δει αρκετά ζευγάρια να επενδύουν σε λάθος επιλογές στον γάμο τους με αποτέλεσμα να βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού ή αργότερα να το μετανιώνουν και να εύχονται να είχαν διαχειριστεί τα χρήματα τους διαφορετικά.

Για να δούμε μερικά από τα βάσικα έξοδα που έχει ένας γάμος:

ΕκκλησίαΧώρος δεξίωσης / κτήμα γάμου
Φωτογράφος & ΒιντεογράφοςΝυφικό και παπούτσια
ΠροσκλητήριαΝυφικό μακιγιάζ & χτένισμα
ΒέρεςΚουστούμι και παπούτσια
Στολισμός εκκλησίαςΑνθοδέσμη
Στολισμός στον εξωτερικό χώροΣτέφανα
Στολισμός στον χώρο της δεξίωσηςΜπομπονιέρες
Dj & μουσικήΡύζι και γλυκά
Φωτισμός & βεγγαλικάΤούρτα
PhotoboothΔώρο κουμπάρου

Αυτά είναι κάποια από τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό, φυσικά μπορούν να προστεθούν και αλλά πράγματα. Ένας μέσος όρος για το κόστος ενός γάμου (χωρίς να αποτελεί κανόνα) είναι στα 20.000 ευρώ. Καταλαβαίνουμε ότι το κόστος μπορεί να σας φαίνεται μεγάλο αλλά ας πάμε να δούμε αναλυτικά πως βγαίνει αυτό το ποσό.

Συνήθως ένας μέσος γάμος στην Ελλάδα έχει περίπου 250 καλεσμένους στην δεξίωση και η τιμή στα κτήματα γάμου είναι γύρω στα 30-40 ευρώ το άτομο. Αρά μόνο για την δεξίωση ξεκινάμε με ένα ποσό κοντά στα 9.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα το υπόλοιπο ποσό μοιράζεται στα άλλα αντικείμενα της παραπάνω λίστας, για παράδειγμα ο φωτογράφος και ο βιντεογράφος κοστίζει περίπου το 10% του budget σας, το ίδιο και το νυφικό σας, ο στολισμός (της εκκλησίας και της δεξίωσης) αντιστοιχεί στο 5-10% και ούτω καθεξής.

Ξεχωρίστε ποια είναι τα πιο σημαντικά για εσάς την ημέρα του γάμου σας.

Τώρα που έχετε μια ιδέα για το πόσο κοστίζει ένας γάμος ήρθε η ώρα να βάλετε προτεραιότητες στα έξοδα του γάμου σας, έχουμε φτιάξει έναν υπολογιστή κόστους γάμου στο excel που θα σας βοηθήσει στην οργάνωση του γάμου σας ώστε να μην βγείτε εκτός προϋπολογισμού.  

Σκεφτείτε με τον σύντροφο σας το ποσό που σκοπεύετε να διαθέσετε στον γάμο σας και συμπληρώστε το στην καρτέλα budget. Έπειτα δείτε την λίστα τις υπηρεσίες και τα αγαθά και κάντε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις για το κάθε ένα από αυτά «είναι απαραίτητο για το γάμο μου;», «τι θα δώσει στον γάμο μου και στους καλεσμένους μας;», «αξίζει και είναι value for money η όχι;» αυτό θα είναι ένας μπούσουλας στο να επιλέξετε το αν θα μειώσετε η θα αυξήσετε τον προϋπολογισμό σας στο κάθε τι.

Σκεφτείτε και φτιάξτε την λίστα σας μεθοδικά, για παράδειγμα εάν ρίξετε το βάρος του budget σας σε ένα αρκετά εντυπωσιακό νυφικό και επιλέξετε να περιορίσετε το ποσό που θα επενδύσετε για τις φωτογραφίες το γάμου σας με αποτέλεσμα αυτές να μην είναι τόσο καλές τότε δεν θα έχετε κάτι να σας το θυμίζει όπως πρέπει, το ίδιο ισχύει και στον χώρο δεξίωσης εάν είναι ένας όμορφος χώρος αλλά έχετε κάνει περικοπές στο ποσό του DJ τότε ενδεχομένως οι καλεσμένοι σας να μην διασκεδάσουν όπως πρέπει.

Μείωση των εξόδων του γάμου σας και όμως γίνεται!

Αφού ορίσατε το τί είναι σημαντικό για εσάς και έχετε και μια εικόνα για το τι κοστίζει η κάθε υπηρεσία η αγαθό ας δούμε μαζί κάποιους τρόπους που μπορείτε να μειώσετε τα έξοδα του γάμου σας

DIY (Do it yourself)

Αν «πιάνει το χέρι σας» μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα μόνοι σας εξοικονομώντας χρήματα πχ προσκλητήρια ή μπομπονιέρες, αναζητήστε ιδέες στο Pinterest και ζητήστε την βοήθεια των φίλων σας σίγουρα θα χαρούν που θα συμμετέχουν στην οργάνωση του γάμου σας.

Νοικιάστε, μην αγοράζετε

Μπορείτε να μειώσετε τα έξοδα σας νοικιάζοντας το νυφικό σας, το ίδιο μπορείτε να κάνετε και σε άλλα πράγματα δεν χρειάζεται να αγοράσετε τα πάντα. Υπάρχουν  πολλές εταιρίες που μπορείτε να νοικιάσετε ότι χρειάζεστε.

Δεν είναι η μόνη επιλογή το Σάββατο, γάμος τον χειμώνα

Ένας γάμος καθημερινή η off season θα σας κοστίσει σίγουρα λιγότερο, Πέμπτη και Παρασκευή είναι εξαιρετικές ημέρες και σίγουρα θα βρείτε και πιο εύκολα διαθέσιμες ημερομηνίες στα κτήματα δεξιώσεων. Επίσης σκεφτείτε τους χειμερινούς μήνες, λατρεύουμε τους χριστουγεννιάτικους γάμους και δεν θα ζεσταθείτε και τόσο.

Καλύτερες προσφορές γάμου

Μιλήστε με τους επαγγελματίες σας και συζητήστε μαζί τους το budget σας. Μην ζητάτε καλύτερη τιμή γάμου αλλά αντιθέτως δείτε τις υπηρεσίες που δεν χρειάζεστε, οι περισσότεροι θα μπορέσουν να σας δώσουν μια καλύτερη προσφορά η να φτιάξετε μαζί ένα οικονομικότερο πακέτο γάμου εάν επιλέξετε λιγότερες υπηρεσίες.

Μειώστε τους καλεσμένους σας

Οι γάμοι σε στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο έχουν γίνει πλέον της μόδας, μην ξεχνάτε ότι η μέρα αυτή είναι αποκλειστικά για εσάς οπότε γιατί να μην την χαρείτε με τους πολύ κοντινούς που σίγουρα θα χαρούν πραγματικά μαζί σας;

Στολισμός γάμου

Ο στολισμός σας δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικός και να έχει πάρα πολλά αντικείμενα, προτιμήστε κάτι καλαίσθητο και minimal. Ένας επαγγελματίας που ασχολείται με τον στολισμό θα σας καθοδηγήσει καλύτερα για το τι να αποφύγετε.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε και να ξεκαθαρίσατε κάποια πράγματα σχετικά με την οργάνωση του γάμου σας. Με λογική σκέψη και σωστή οργάνωση θα επενδύστε σε αυτά που πραγματικά χρειάζεστε μειώνοντας τα έξοδα του γάμου σας και η μέρα σας θα είναι όπως ακριβώς την ονειρεύεστε. Μπορείτε να συμβουλευτείτε και τα άλλα post μας και εάν έχετε απορίες η ερωτήσεις θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε ώστε να κάνετε την ημέρα του γάμου σας ξεχωριστή.

Μοιραστειτε αυτο το αρθρο
γάμος στην γλυφάδα

Ψάχνετε φωτογράφο για τον γάμο σας;

γάμος στην Σίφνο

Θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε και μαζί να δημιουργήσουμε υπέροχες αναμνήσεις που θα κρατήσετε για μια ζωή.

Φωτογραφικές ιστορίες αγάπης, όμορφες στιγμές, συμβουλές και τα πρόσφατα νέα μας. Καταλαβαίνουμε το άγχος σας και για αυτόν τον λόγο προσπαθούμε να ανεβάζουμε χρήσιμα άρθρα ή φωτογραφίες που θα σας δώσουν έμπνευση και θα σας βοηθήσουν στο να οργανώσετε καλύτερα τον γάμο σας η τη βάπτιση σας.

Διαβαστε περισσοτερα